Training gecertificeerd productkeurmeester

Training gecertificeerd product keurmeester (2)

Collega-ambassadeur Ronnie Poeste schreef vorige maand al een stukje over de training ‘Gecertificeerd productkeurmeester’. Er kwam toen onder andere aan de orde voor wie deze training bedoeld is en waarom je deze training zou doen. Inmiddels hebben we examen gedaan en ik moet zeggen: ik was best wel wat nerveus, ondanks de twee dagen training en de nodige ervaring. Het examen bestaat uit 5 onderdelen, te weten 1 theorietoets en 4 praktijktoetsen.

 

We begonnen met de theorietoets; dit is een stellingentoets. Is de vraag juist of onjuist? Best lastig, want is die ene streekgedroogde worst nou wel of niet gerookt? De triangeltest; welke van de drie potjes/producten is afwijkend in kleur, geur, smaak of consistentie?

 

De rangordetest, tien potjes met gelatine, met daarin de vijf basissmaken (zout, zoet, zuur, bitter en umami) in twee gradaties en dan uitzoeken welke twee horen bij elkaar en welke van de twee is het sterkste of minst sterkste van smaak? De geurtest, ook weer tien potjes met gelatine met verschillende geuren, ik kan wel stellen dat dit een van de moeilijkste beproevingen is!

 

Productbeoordeling traiteur, worst en vleeswaren in totaal acht producten. Keur het product zoals een vakjury, volgens het wedstrijdformulier zoals gebruikt is met de Slavakto. Op het moment dat ik dit stukje schrijf is de uitslag nog niet bekend, ik kan je wel vertellen dat ik het mooi en leerzaam vond en niet had willen missen.

 

Ik kan mij voorstellen dat er inmiddels meer interesse is voor de training ‘Gecertificeerd productkeurmeester’. Bij voldoende aanmeldingen start er in februari een training. Je wordt op de hoogte gehouden door middel van de expertise post.