Training gecertificeerd productkeurmeester

Training gecertificeerd product keurmeester

Recent is de training ‘Gecertificeerd Keurmeester’ van start gegaan. Een training die geaccrediteerd is door het Expertisecentrum voor het Slagersambacht. Maar waarom zou je deze training volgen? Wat voegt deze toe aan de al aanwezige kennis van jou als vakman of vakvrouw? Wij vroegen het onze ambassadeur Ronnie Poeste:

 

“Als ervaren producent van verschillende worst, vleeswaren en traiteur artikelen heb je veel te maken met het beoordelen van je eigen product. Maar hoe beoordeel je deze? Langs welke meetlat leg je deze? Is dit ‘lekker’ of ‘niet lekker?’ Een consument gebruikt deze termen om over te gaan tot aankoop of herhaalaankoop. Als producent is de term ‘lekker’ te weinig zeggend. Want over smaak valt te twisten. Want wat de een lekker vindt, kan de ander wel van gruwen.

 

Om je als producent, vakman, vakvrouw, verkoper of medewerker in het productieproces nu een gedegen en objectief oordeel te laten geven over het product wat je maakt, maar ook over producten die je juist niet hebt gemaakt is er de training ‘Gecertificeerd Productkeurmeester’. Deze training zorgt voor gelijke kaders voor eenieder die producten keurt. Of dit nu is in een bedrijf of op een keuring van een vak-wedstrijd”.

 

“Als docent Worstmakerij moet ook ik regelmatig dingen proeven. Natuurlijk de zelfgemaakte producten. Maar ook de producten van de training Worstmaker. Regelmatig neemt een student iets mee van het leerbedrijf waarbij toch even om een oordeel wordt gevraagd. Om mijzelf scherp te houden en met dezelfde kaders te werken als eenieder mag ook ik deelnemen aan deze training. De eerste trainingsdagen zitten er inmiddels op.

 

Hierbij zijn we uitgedaagd om te zien, voelen, ruiken en proeven. Verschillende potjes passeerden de revue. Wat ruik je eigenlijk? In andere potjes zaten verschillende smaken. Zet maar op volgorde van sterk naar zwak smakend. Klinkt makkelijk, maar de verschillen waren wel erg klein soms. In diverse theoretische hoofdstukken werd besproken wat smaak nu eigenlijk is. Welke invloeden zijn er als het gaat om smaak. Voel je je goed en zit je goed in je vel? Dan smaakt eten vele malen beter.

 

De eerste dag kwamen er ook diverse streekproducten ter sprake. Bij het keuren bij vak-wedstrijden komt er een grote diversiteit aan producten binnen. En om dan een Limburgse zult als zuur te bestempelen is eerder een compliment dan een productiefout. En kruidnagel in Groningse droge worst. Onder de rivieren vinden ze de smaak afwijkend. Maar dit is wel typisch Gronings.

 

Een mooie en leerzame dag. Samen met vakgenoten brainstormen over smaak. Na het beoordelen van je potjes toch even spieken bij de buurman of die het net zo heeft bedacht. Voor de volgende keer nemen we een aantal zelfgemaakte producten mee. Dan gaan we echt keuren. En dan bespreken wat we proeven, wat we zien, wat we ruiken. Ook zijn er dan een aantal voorbereide producten die we gaan keuren. Afwijkingen hebben ze sowieso. Maar welke dan? Dat is de hamvraag.