1951 Slavink

1951 Introductie Slavink

Een ‘VeKa’, de in slagersland veelgebruikte afkorting voor een VlugKlaar-artikel, is tegenwoordig niet meer weg te denken. Er worden nog wekelijks nieuwe varianten gelanceerd. Gemaakt van allerlei soorten vlees en gekruid met de meest fantastische kruiden en marinades. Aan de basis van deze imposante rij lekkernijen stond de slavink. Voldoende reden om deze topper wat extra aandacht te geven.

Met dank aan Ton Spoelder en Jaap Boerwinkel. In 1951 opende Ton Spoelder aan de Nieuweweg in Laren de huidige slagerij Spoelder. Met een compleet nieuwe aanpak. Vlees was duur omdat alle bestellingen werden rondgebracht. Vanaf nu kon de klant het vlees zelf ophalen. Op die manier vielen de bezorgkosten weg en werd het vlees voor de klant voordeliger. Pas geslachte dieren hingen in volle glorie in de etalage, zo konden klanten zelf de kwaliteit beoordelen.

Spoelder werd lid van de nog jonge vereniging van Keurslagers en bleef steeds op zoek naar vernieuwende producten. De uitvinding van de slavink is hiervan het bekendste voorbeeld. Na de Pasen bleef bij de vleesadviseur van zijn Vereniging van Keurslagers Boerwinkel het nodige vlees over. Die maakte er varkensgehakt van dat hij vermengde met koffiemelk, een ei, beschuit, kruiden en zout. Van het gehakt maakte hij rolletjes en wikkelde die in overgebleven ontbijtspek.

De rolletjes werden vervolgens lekker opgepeuzeld met sla. Dit verhaal vertelde hij aan Ton Spoelder en deze vervolmaakte het recept en noemde het ‘slavink’. Diezelfde week verkocht hij er al 300. Het recept werd binnen de Vereniging van Keurslagers gelanceerd en werd van meet af aan een groot succes. Het begin van een lange rij vlugklaar (VeKa) artikelen.