Verslag najaarskeuring Expertisecentrum

Toen de herfst begon kreeg ik alweer zin in de jaarlijkse beurzen en keuringen. Weer even bijkletsen met andere slagers, ideeën uitwisselen en veel inspiratie opdoen. Iedereen was er dit jaar natuurlijk op voorbereid dat het allemaal anders zou gaan lopen. 

Daarom was ik helemaal verbaasd toen Ron Kinkelaar me vroeg of ik mee wilde helpen met de productkeuring voor het Expertisecentrum. De productkeuring ging dus wel door! Natuurlijk wilde ik heel graag meehelpen met de keuring. De producten werden niet alleen, door ons, op uiterlijk en smaak beoordeeld, ze werden ook door Nomac Foodcare microbiologisch gekeurd. 

Samen met Willem Miltenburg en Marloes van Hartskamp heb ik weer een hele hoop mooie producten mogen proeven en keuren. Heerlijke soepen, ovenschotels, droge worsten, erwtensoep en stamppot. Het is een hele organisatie zo’n keuring. De producten moeten bijvoorbeeld op de juiste manier opgewarmd of bereid worden. Ook is het belangrijk dat ze aan het goede nummer en het juiste beoordelingsformulier gekoppeld blijven. Paul van Trigt en Ron Kinkelaar zorgden ervoor dat alles in goede banen werd geleid.

Dit jaar was er een leuke variatie van diverse producten uit verschillende regio’s van het land. Er wordt altijd rekening gehouden met gewoontes uit bepaalde regio’s, daarom staat er ook bij elk product uit welke provincie het komt. Het leukste vind ik altijd om producten met een leuke twist te proeven. Die producten zorgen voor inspiratie en nieuwe ideeën.

Soms zijn er producten bij waar je gewoon niet zo van houdt. Zo ben ik niet zo’n fan van zure zult en balkenbrij. Natuurlijk proef ik die producten wel altijd. Het is wel interessant om de verschillen in smaak en textuur van de verschillende soorten balkenbrij en zure zult te proeven. Er was dit keer zelfs een balkenbrij bij die ik zo lekker vond dat ik er nog een stukje van heb geproefd. Zo zie je maar weer het is altijd goed om zonder vooroordeel te proeven want soms is iets toch verrassend!

Josja Haagsma