Header Support Your Locals

Samen lokaal

Het is een bijzondere tijd. Het corona virus waart nog steeds rond als onzichtbaar iets. Bedrijven in de traditionele horeca hebben het vrij zwaar. Andere beroepsgroepen hebben ook een tijdje niets kunnen doen. Maar dan de slager. Die floreert in deze tijd.

De slager, de expert. Meer dan ooit komt nu het belang van kennis, kunde en ondernemerschap in beeld. Er is een pandemie gaande waarbij de wereld letterlijk beperkt wordt en wordt daarmee ineens een stuk kleiner. Hierdoor gaat de consument nadenken. Want die globalisering heeft ons veel gebracht. Maar is dat allemaal wel nodig? Moeten we alles wel van ver halen? Want we hebben gemerkt dat niet alles van ver te halen valt als er een pandemie is. In de eerste weken van Corona was er een run op het eten. Er was meer dan genoeg, maar door het hamsteren waren de traditionele supermarkten leeg. De slager daarentegen had een toonbank vol met lekkers. De eerste weken waren voor de slager topdrukte. De term ‘kerstdrukte’ heb ik zelfs voorbij horen komen. Dat is allemaal wel weer genormaliseerd, maar toch. De consument wist de slager weer te vinden. Hiermee heeft de slager kunnen laten zien dat het vlees van goede herkomst is en dat weet de consument te waarderen. Bij de slager ligt gewoon goed spul. En die heeft er ook nog eens verstand van.

De consument is meer lokaal gaan zoeken naar zijn boodschappen. Diverse platforms zijn ontstaan. Bijvoorbeeld ‘support your locals’ of ‘rechtstreekseproducten.nl’ De combinatie van lokale aanvoer, duurzaam denken, de bezorgtrend en kwaliteit van de spullen is een hele sterke. De consument is weer meer bereid om de lokale ondernemer te steunen.   

Ook de horeca denkt na op vleesgebied. Een ondernemer hier in Drenthe heeft zijn menukaart eens goed bekeken. En is ook overgestapt op meer lokale inkoop. Hebben we wel Braziliaans rundvlees nodig? Of kunnen we ook meer dan goed en lekker vlees uit Nederland halen? Hier kan je met je slagerij ook voordeel uit halen. Lokale ondernemers kunnen elkaar zo ook ondersteunen. Waardoor ze minder afhankelijk worden en het uiteindelijk samen allemaal een beetje beter kunnen hebben. En zo wordt de wereld toch een klein beetje mooier, zelfs in deze bijzondere tijd.

Help elkaar. Houd moed. Blijf gezond.

Groet Ronnie Poeste

De worstmaker