Onderweg besproken

Regelmatig komen er vragen bij de helpdesk of tijdens mijn bedrijfsbezoeken over de zogenaamde kleurafwijking “parelmoer/olieachtig”. Hierover het volgende:

Kleurafwijking: Parelmoer/olieachtig kleurverschijnsel bij vers vlees en vleeswaren

  • Bij welk deel goed zichtbaar?
    • Vooral bij luxere delen zoals runder achtermuis, runder vastdeel b.b., appel van de varkensrib, varkensbovenbil
  • Wanneer goed waarneembaar?
    • Meestal als het product op de draad en niet met de draad mee gesneden wordt
  • Wat gebeurt er?
    • Lichtinval op aanwezig vlees (vocht) structuur. Hierdoor ontstaat een lichtbrekingdiffractierooster wat een parelmoerachtig kleureffect veroorzaakt. Dit verschijnsel wordt ook wel ‘iriseren’ genoemd.
  • Te voorkomen?
    • Niet helemaal, maar door iets schuiner op de draad te snijden wordt het regenboogachtige kleureffect minder
  • Voedselveiligheid?
    • Hierop heeft dit verschijnsel totaal geen invloed

Paul van Trigt