Onderweg besproken
Regelmatig komen er vragen bij de helpdesk of tijdens mijn bedrijfsbezoeken over de zogenaamde kleurafwijking “parelmoer/olieachtig”. Hierover het volgende:
Kleurafwijking: Parelmoer/olieachtig kleurverschijnsel bij vers vlees en vleeswaren
- Bij welk deel goed zichtbaar?
- Vooral bij luxere delen zoals runder achtermuis, runder vastdeel b.b., appel van de varkensrib, varkensbovenbil
- Wanneer goed waarneembaar?
- Meestal als het product op de draad en niet met de draad mee gesneden wordt
- Wat gebeurt er?
- Lichtinval op aanwezig vlees (vocht) structuur. Hierdoor ontstaat een lichtbrekingdiffractierooster wat een parelmoerachtig kleureffect veroorzaakt. Dit verschijnsel wordt ook wel ‘iriseren’ genoemd.
- Te voorkomen?
- Niet helemaal, maar door iets schuiner op de draad te snijden wordt het regenboogachtige kleureffect minder
- Voedselveiligheid?
- Hierop heeft dit verschijnsel totaal geen invloed
Paul van Trigt