Dennis van Dun

De toekomst begint morgen

Uitgerekend in de Week van de Slager werden we opgeschrikt door de agressieve belegering van een varkensboer in Boxtel. Wij – en ook de rest van Nederland – werden geconfronteerd met afschuwelijke beelden. Activisten bezetten uren een stal met zogende varkens, met allerlei nare gevolgen van dien. Het vormde een groot contrast met de leuke activiteiten die wij in die week organiseerden. Vol trots lieten veel collega’s zien hoe verrassend veelzijdig het slagersvak is!

Samen met mijn team ontving ik zo’n honderd basisschoolleerlingen in onze werkplaats. We vertelden het verhaal van ons bedrijf en ons ambacht, met als rode draad onze beroemde Hugo’s Hamburger. We startten bij de bron en lieten zien hoe zorgvuldig we met dieren omgaan, hoe zorgvuldig we omgaan met het vlees, hoe wij niets verloren laten gaan uit respect voor het dier. Ze vroegen honderduit, op een wijze zoals alleen jonge kinderen dat kunnen. Natuurlijk mochten de kinderen ook zelf hamburgers maken. En proeven.

Aan het einde van de dag maakten drie leerlingen uit groep 7 bovendien opnamen voor een vlog, gepubliceerd door de stichting ‘Papa, hoe vangen ze vissticks uit de zee?’ (zie onze socials). Ik ben trots op de samenwerking met de stichting en met de scholen en kijk nu al uit naar het bezoekje dat ik de scholen nog ga brengen, om de vlog samen met de leerlingen te bekijken.

Met dit soort initiatieven geef ik de jeugd de kans om zelf een mening te vormen. Dat kunnen kinderen namelijk prima! Ook laat ik heel graag zien hoe cool en waardevol ons vak is. De kinderen die in de Week van de Slager bij ons op bezoek kwamen, zijn nog (te) jong om over werving te spreken.

Maar het is van belang om het slagersambacht op een positieve manier onder de aandacht te brengen en houden van jongeren. De aanwas van nieuw, jong talent is immers minimaal en dat is iets waarover we ons zorgen moeten maken. Lichtpuntjes zijn er zeker: het is fantastisch dat het Nederlandse team de International Young Butchers’ Competion heeft gewonnen! Nog leuker is dat het team uit twee vrouwen bestond.

Maar of het genoeg is om onze bedrijven de toekomst in te loodsen? Keihard werken en prijzen winnen is niet genoeg. Investeren in innovatie ook niet. Hoe borgen we kwaliteit in de toekomst? Hoe zorgen we als sector voor behoud van het ambacht en voor bedrijfsopvolging door goede vakmensen? Denk er vandaag over na. De toekomst begint immers morgen.