oogsttijd dennis van dun

Jong geleerd…

De Week van de Slager (13 tot en met 18 mei) draagt dit jaar het thema ‘een verrassend veelzijdig vak’. Voor mij is het aanleiding om een leuke activiteit te organiseren voor de jongste bezoekers van onze zaak. Jong geleerd, is immers oud gedaan. Wanneer ik één kind enthousiast maak voor het slagersvak, heb ik al een belangrijk doel bereikt. Als we ons ambacht willen borgen, moeten we namelijk continu mensen blíjven opleiden!

Als branche erkende meesterslager – een titel die ik nu ruim een jaar met trots draag – zie ik het als mijn plicht om het slagersvak in ere te houden. Ons familiebedrijf handelt ook al decennia naar deze missie. We dragen onze kennis van generatie op generatie over en zijn al vele jaren erkend leerbedrijf van de SVO-vakopleiding. In 1996 mochten we zelfs de toenmalige minister van Onderwijs in onze slagerij verwelkomen, die ons verraste met de titel ‘Beste Leerbedrijf van het Jaar’. Mooie herinneringen!

Inmiddels zijn we alweer ruim twintig jaar verder. Terwijl we ons in de jaren ’90 zorgen maakten over de ziekte Creutzfeldt-Jakob en de varkenspest, wordt er nu flink gediscussieerd over de impact van de vlees houdende industrie op het klimaat. Terwijl ik deze column schrijf, is het zelfs de ‘Nationale Week Zonder Vlees’. Op de zin en onzin hiervan ga ik niet in*. Feit is wel dat de publieke opinie behoorlijk wordt beïnvloed door dergelijke initiatieven en alle berichtgeving. Dat doet het imago van ons vak uiteraard geen goed. Want wie wil er straks nog slager worden als er zo’n smet op het vak rust? Wie vertelt straks nog met trots dat hij of zij slager is? Ik in ieder geval wel! Het is aan ons allen om te blijven uitdragen dat we als ambachtelijke slagers met heel veel zorg de mooiste vleesproducten bereiden. Consument: kies elke dag bewust voor onze verantwoorde, gezonde producten en geniet daarvan! Ambachtelijk slagers: ben en blijf trots op je vak!

* Te mooi om niet te delen: uitgerekend in de Week Zonder Vlees werd ik in de winkel aangesproken door een dame. Ze had al zeven jaar geen vlees gegeten, maar vond een vegetarisch menu toch te eenzijdig. Heel bewust kiest ze nu voor onze ambachtelijke slagerij, omdat ze wil weten wat de herkomst is van producten en hoe ze worden bereid. Ze kiest voor hetgeen wij staan. Heel bewust!

– Dennis van Dun