Eerste seminar een succes!

Maandag 4 februari was het zover, de “vuurdoop” van het Expertisecentrum, met een gewaagd seminar met als thema ‘hybride vleesproducten’.

De dag was ingedeeld in een theorie- en praktijkgedeelte. Jos Hugense van Meatless gaf een inspirerende presentatie, waarin hij ons meenam in de geschiedenis van het vlees en wellicht de toekomst met hybride vleesproducten. Er is een groeiende markt voor vegetarische en hybride (vlees)producten, laten we dit als slagers niet zien als een bedreiging, maar als een KANS!

Ton Klos van Meatless verzorgde een praktijkdemonstratie waarin de productie van een aantal producten centraal stond. De slagers bereidden de producten in de keuken onder leiding van Ingrid Linsen. De producten die gemaakt werden, een 100% vegetarische burger, een 50/50 kipburger en een 90/10 hamburger, kon iedereen proeven. Hoe staat het met de binding, kan ik mijn eigen receptuur gebruiken, is het geschikt voor de worstmakerij en wat is de inkoopprijs, dit zijn enkele vragen die de kritische slagers stelden. De meeste vragen hadden een positief antwoord. Wat ik merkte, is dat emotie bij de slagers enorm speelt, want wat is er mis met vlees! In de groeiende markt van met name de “flexitariër” kunnen de slagers zich met een “eigen” hybride vleesproduct onderscheiden van supermarkten.

De avond ging verder met een diner, gemaakt door de ambassadeurs van het Expertisecentrum, met natuurlijk de diverse burgers die ‘s middags geproduceerd waren. Ook werden de certificaten voor de opleiding gecertificeerd productkeurmeester, worstmaker en meester worstmaker aansluitend uitgereikt.

De dag vloog voorbij en 94 deelnemers gingen op huis aan, met natuurlijk een monsterpakket van Meatless om zelf in de slagerij aan de slag te gaan. Ik kijk alweer uit naar het volgende seminar.

Groeten Marco de Konink