Expertisecentrum onderweg

Als ambassadeur voor het ECS kom je nog eens ergens. 18 december mocht ik met een aantal collega’s een bezoek brengen aan Verstegen Spices en Sauces. Een schitterend familiebedrijf in het altijd mooie Rotterdam.

We werden hartelijk ontvangen door Martin de Gans. Een van de vele vertegenwoordigers bij Verstegen. Hij nam ons mee naar Peter Dumont. Picolier van beroep. Een expert op het gebied van kruiden en specerijen. Wat deze man allemaal kan vertellen is onvoorstelbaar. Het allermooiste om te merken is hoe hij deze kennis deelt. Telkens weer een verhaal achter een naam of een opmerking over het verschil tussen goed en beter. Wisten jullie dat veel kaneel wat verkocht wordt eigenlijk cassia is? Een wezenlijk verschil met kaneel. En toch mogen ze allebei verkocht worden als kaneel.

Hierna hebben we ons omgekleed voor een rondleiding door de fabriek. Om met eigen ogen te zien hoe er 200 ton kruiden en specerijen per week verwerkt worden. Van big bag tot zakje van 0,5 gram. De marinade en sauzen kant is high care en bleef voor ons dan ook dicht…

Tot slot namen Wiebe Mulder (voormalig IYBC deelnemer) en Rob van Giessen ons mee naar de innovatie tafel. We zaten aan een lange bar en werden voorzien van de laatste noviteiten op het gebied van kruiden, specerijen, halffabricaten en technieken. Vele kleine hapjes passeerden de revue. We trapten af met een gerechtje dat deels was gemaakt met een 3D- Foodprinter. Een rode bieten puree in een mooi zeshoekig motief. Dat lukt je met een spuitzak niet! Gefermenteerde groenten hebben we gegeten met een lekkere dipsaus. De hardloper Amsterdamse shoarmakruiden is verbeterd door onder andere minder zout te gebruiken. Beide kruidenmengsels geproefd op een klein broodje met gekruid vlees.

Al met al een leerzame en leuke dag. Een dag waarbij je als ambassadeur toch weer de ogen uitkijkt. En zo ook op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen op het gebied van kruiden en specerijen.

-Ronnie Poeste