Wouter van den Veen

Future Butcher

Een veelbesproken onderwerp; hoe ziet de toekomst van de slager(ij) er uit. We vroegen naar de mening van branche-erkende Meesterslager én Ambassadeur van het Expertisecentrum Wouter van der Veen:

 

Wouter, hoe zie jij de toekomst van de slagerij?

“Er wordt wel eens zorgelijk gesproken over de toekomst van de slagerij, maar ik zie het zo: “De slagerij zal altijd blijven bestaan”. Om te vervolgen met ”Maar je zult wel goed je best moeten blijven doen en ALTIJD topkwaliteit moeten blijven leveren”.”

 

En de toekomst van het slagersvak?

“Daarvoor geldt wat mij betreft hetzelfde. Blijf vernieuwen, maar blijf ook bij de basis! Het liefst zelf slachten, maar in ieder geval zelf uitbenen en uitsnijden en natuurlijk zelf worst maken. Zo heb je en houdt je bestaansrecht en blijf je aan de top.”

 

Wat zijn de perspectieven van nieuwe generatie slager/ondernemers?

“Tegen de jonge generatie zou ik willen zeggen: “Zorg dat je je kennis op niveau brengt. Dat doe je bijvoorbeeld door zelf stages te lopen bij andere bedrijven. Trek daar een aantal maanden voor uit, totdat je het gevoel hebt dat je zelf van start kunt. Blijf vervolgens innoveren met nieuwe ideeën en nieuwe producten. Blijf je klant verrassen! Dan bouw je aan een goede toekomst”.”

 

Hoe zouden zij dat moeten aanpakken?

“Bedenk dat je je kunt onderscheiden met je vakkennis. Dus nogmaals, zorg dat je dat op peil hebt. Verkoop vervolgens je ambacht in de winkel.”

 

Voor welk product uit de slagerstoonbank kunnen ze jou ’s nachts wakker maken?

“Oef, dat is een moeilijke vraag! Ik vind zó veel lekker! Maar…, ik ben worstmaker in hart en nieren. En dan vooral droge worst! Dus ik kies dan voor een eigengemaakte, traditionele boerenmetworst. Daar mag je me ’s nachts voor wakker maken. Maar, wel met het licht áán, want ik wil dan wel eventjes de structuur kunnen bekijken…”